Αγγελόπουλου 23, Νέο Ψυχικό, ΤΚ 11525 Πλατεία Εσπερίδων 2-4, Γλυφάδα, ΤΚ 16674

Καρκίνος του Μαστού

Η πρώιμη διάγνωση προϋποθέτει την καλή πρόγνωση.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός στις γυναίκες, αλλά έχει και τα υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με όλους τους άλλους καρκίνους. Η διαχείριση και ο περιορισμός των χρόνιων επιπλοκών μετεγχειρητικά του καρκίνου του μαστού είναι σημαντικός για την βελτίωση της ποιότητας ζωής (QoL) των επιζώντων! Η φυσικοθεραπεία μετά από μαστεκτομή πρέπει να προσαρμόζεται στις ειδικές ανάγκες και τους περιορισμούς του εκάστοτε θεραπευόμενου.

Πολλές γυναίκες μετά από την διάγνωση του καρκίνου του μαστού θα υποβληθούν σε ένα ή και συνδυασμό των παρακάτω χειρουργικών διαδικασιών:

  • Βιοψία του μαστού
  • Βιοψία λεμφαδένων ή λεμφαδενικός καθαρισμός
  • Ογκεκτομή
  • Μαστεκτομή
  • Αποκατάσταση του μαστού

Όλα αυτά τα χειρουργεία μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά κινείς τον ώμο και το χέρι, πάρε μία ανάσα και κάνε τις καθημερινές σου δραστηριότητες όπως ντύσιμο, μπάνιο και χτένισμα των μαλλιών. Ο πόνος και η δυσκαμψία μπορούν να δημιουργήσουν αδυναμία και έλλειμμα κινητικότητας στον ώμο και το χέρι.

Μετά το χειρουργείο μπορεί να υπάρχουν κάποια παράπλευρα ευρήματα, όπως είναι ο πόνος, η δυσκαμψία του άνω άκρου, προβλήματα στάσης σώματος. Εκεί είναι που στοχεύει η εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία, στοχεύει στην αποκατάσταση τους και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των επιζώντων.

Η φυσικοθεραπεία μετά από μαστεκτομή πρέπει να προσαρμόζεται στις ειδικές ανάγκες και τους περιορισμούς του εκάστοτε θεραπευόμενου .

Εβίτα Παπαργυροπούλου, PT, M.Sc., CLT, Breast-cancer Rehabilitation therapist, Εξειδικευμένη στην αποκατάσταση μετά από χειρουργεία για την θεραπεία του καρκίνου του μαστού